اگر به علائم افسردگي پس از زايمان مبتلا هستيد حتما با پزشك يا روانپزشك صحبت كنيد. پزشك ممكن است توصيه كند كه مرتباَ با يك مشاور روانشناس ملاقات كنيد و يا شروع به مصرف داروهاي ضد افسردگي كنيد. اما براي درمان افسردگي پس از زايمان اغلب، هر دو نوع درمان توصيه مي شود.
راه درمان افسردگي پس از زايمان چيست؟
در حالي كه افسردگي پس از زايمان گاهي اوقات به خودي خود از بين مي رود، معمولاَ علائم آن نيز با كمك دارو و گفتار درماني سريعتر از بين مي روند. بعد از مشورت با يك مشاور روانشناس خبره، مي توانيد كارهاي ديگري انجام دهيد تا با افسردگي پس از زايمان مقابله كنيد. اما برويم سر موضوع اصلي اين مطلب، براي درمان افسردگي پس از زايمان چكار كنم؟
منبع: بهترين راه درمان افسردگي پس از زايمان
در اولين قدم يك ارتباط عاطفي با نوزادتان برقرار كنيد
فرآيند پيوند عاطفي بين مادر و فرزند، معروف به دلبستگي، مهمترين وظيفه شما در دوران شيرخواري است. رسيدن به موفقيت در اين رابطه وصف نشدني، باعث مي شود كودك به اندازه كافي احساس امنيت كند تا به طور كامل رشد كند و بر نحوه تعامل، برقراري ارتباط و شكل گيري روابط او در طول زندگي تأثير مي گذارد.
به كمك و حمايت ديگران تكيه كنيد
انسانها اجتماعي هستند. ارتباط اجتماعي مثبت، استرس را سريعتر و كارآمدتر از ديگر روشهاي كاهش استرس، تسكين ميدهد. يكي از راه هاي درمان افسردگي پس از زايمان اين است كه از نزديكان خود كمك بخواهيد. اصلا هم خجالت نكشيد، ديگران كمك كردن به ما را دوست دارند.
روابط خود را در اولويت قرار دهيد
هنگامي كه احساس افسردگي و آسيب پذيري مي كنيد، بيشتر از هميشه با خانواده و دوستان ارتباط برقرار كنيد.
حتي اگر ترجيح مي دهيد تنها باشيد
منزوي كردن خود باعث مي شود وضعيت شما حتي بدتر شود. بنابراين براي درمان افسردگي پس از زايمان روابط با بزرگسالان وهمسالانتان را در اولويت قرار دهيد. به عزيزانتان اطلاع دهيد كه شما به چه چيزي نياز داريد و چگونه مي خواهيد حمايت شويد.
احساساتتان را براي خود حفظ نكنيد
علاوه بر كمك عملي كه دوستان و خانواده شما مي توانند ارائه دهند، آنها مي توانند به عنوان يك راه نجات عاطفي براي شما عمل كنند. آنچه كه احساس مي كنيد، خوب، بد و زشت را با حداقل يك شخص ديگر، در ميان بگذاريد.
مشاركت كنيد
حتي اگر دوستاني حامي داشته باشيد، ممكن است بخواهيد به دنبال زنان ديگري باشيد كه با همين احساس مادر شدن سر و كار دارند. شنيدن اينكه مادران نگراني ها، ناامني ها و احساسات را به اشتراك مي گذارند بسيار اطمينان بخش است.
پس بمنظور درمان افسردگي پس از زايمان در جمع مادراني كه وضعيت شما را دارند شركت كنيد. اين مشاركت ها مي توانند اينترنتي و يا حضوري باشند.
بيشتر مراقب خودتان باشيد
يكي از بهترين كارهايي كه مي توانيد براي جلوگيري يا درمان افسردگي پس از زايمان انجام دهيد اين است كه از خود مراقبت كنيد. هر چه بيشتر به سلامتي ذهني و جسمي خود اهميت دهيد، احساس بهتري خواهيد داشت. تغييرات ساده در شيوه زندگي مي تواند به شما كمك كند دوباره خود را احساس كنيد.
كارهاي غير ضروري خانه را حذف كنيد
خودتان و كودك عزيزتان را در اولويت قرار دهيد. به خود اجازه دهيد تا روي خود و كودك خود متمركز شويد، اين كار از يك شغل تمام وقت هم بيشتر زمان مي برد. اگر نمي توانيد وظيفه و كارهاي خود را انجام دهيد، آنها را رها كنيد.
از انرژي خود براي مراقبت از نيازهاي اساسي خود و كودكتان استفاده كنيد
در صورت امكان، از خانواده و دوستان كمك بگيريد.
ورزش را ادامه دهيد
مطالعات در مورد فوايد ورزش كردن نشان مي دهد كه ورزش در هنگام درمان افسردگي ممكن است به اندازه داروها موثر باشد. بنابراين هرچه زودتر از خواب برخيزيد و حركت كنيد، بهتر مي شويد. نيازي به زياده روي سنگين نيست، يك پياده روي 30 دقيقه اي در هر روز، باعث ايجاد تغييرات مثبت در شما مي شود. تمرينات كششي مانند تمرين هايي كه در يوگا يافت مي شود براي درمان افسردگي پس از زايمان بسيار مؤثر است.
مراقبه و تمركز ذهن را تمرين كنيد
تحقيقات از اثربخشي ذهن آگاهي براي ايجاد احساس آرامش و انرژي بيشتر حمايت مي كنند. همچنين مي تواند به شما كمك كند تا از آنچه نياز داريد و آنچه احساس مي كنيد آگاه شويد.
در خوابيدن خسيس نباشيد
وقتي با يك نوزاد تازه متولد شده سر و كار داريد، ممكن است هشت ساعت كامل خواب، دست نيافتني به نظر برسد، اما خواب كم افسردگي را بدتر ميكند. اگر واقعا دنبال درمان افسردگي پس از زايمان هستيد پس براي استراحت كردن هر كاري كه مي توانيد را انجام دهيد، از خانواده و دوستان كمك بگيريد تا در صورت امكان چرتي بزنيد. هم بدن و هم روح شما به خواب خوب شب نياز دارند.
اگر كودك شما به مدت طولاني نمي خوابد، كسي را به جاي خود بگذاريد تا بتوانيد بخوابيد. اگر با اين كار مشكل داريد، يك حمام گرم، يك كتاب خوب يا هر چيز ديگري كه به شما كمك مي كند آرامش داشته باشيد را امتحان كنيد. مديتيشن و ماساژ ممكن است به كاهش تنش كمك كند و به شما در خوابيدن كمك كند.
براي خودتان وقت بگذاريد
همچنين براي استراحت و ايجاد وقفه در انجام وظايف مادري راههايي براي لوس كردن خود پيدا كنيد. مثل گرفتن حمام حبابي، خوردن يك فنجان چاي و يا روشن كردن شمعهاي خوشبو. ماساژ بگيريد، كتاب هاي مورد علاقتان را دوباره بخوانيد. موسيقي گوش دهيد و خلاصه كارهايي كه به شما احساس آرامش ميدهند را تجربه كنيد.
وعده هاي غذايي را در اولويت قرار دهيد
هنگامي كه شما افسرده هستيد، يعني احتمالا تغذيه خوبي نداريد. البته بعضي مواقع عكس اين قضيه هم وجود دارد. آنچه مي خوريد بر خلق و خو و همچنين كيفيت شير مادر تأثير دارد. بنابراين در مسير درمان افسردگي پس از زايمان تمام تلاش خود را براي ايجاد عادات غذايي سالم انجام دهيد.
براي رابطه بهتر با همسرتان وقت بگذاريد
اين يك حقيقت تكان دهنده است كه:
بيش از نيمي از طلاق ها بعد از تولد فرزند اتفاق مي افتد
براي بسياري از زنان و مردان، رابطه با همسرشان منبع اصلي بيان عاطفي و ارتباط اجتماعي است.
لطفا سپر بلا نباشيد
استرس شب هاي بي خوابي و مسئوليت هاي مراقبتي از فرزند و خانواده مي تواند احساس خستگي و فرسودگي را به وجود آورند. شما نمي توانيد آنها را به كودكتان بگوييد و اين خستگي ها را براي همسرتان خواهيد داشت.
به جاي بحث كردن به ياد داشته باشد كه در اين كار با هم شريك هستيد
اگر مثل يك تيم با مشكلات مقابله كنيد، به يك واحد قوي تر تبديل خواهيد شد.
خط هاي ارتباط را باز نگه داريد
به دنبال تولد نوزادتان، بسياري از چيزها تغيير مي كنند، از جمله نقش ها و انتظارات. براي بسياري از زوجين، يكي از مهمترين منابع فشار، تقسيم مسئوليت هاي مراقبت از خانواده و كودك پس از تولد است. مهم است كه در مورد اين موضوعات صحبت كنيم، نه اينكه آنها را سخت تر جلوه دهيم. تصور نكنيد شريك زندگي شما مي داند چه احساسي داريد يا به چه چيزهايي نياز داريد. با همسرتان در مورد انتظارات تان صحبت كنيد و از او كمك و همدلي بخواهيد.
زمان با هم بودن را مشخص كنيد
مهم است كه زماني را فقط براي ارتباط خودتان مشخص كنيد.
اما خود را تحت فشار قرار ندهيد كه عاشقانه يا پر ماجرا باشيد، مگر اينكه كه هر دو بخواهيد اينطور باشد
براي لذت بردن از رابطهتان حتما نياز نيست كه به بيرون برويد. براي درمان افسردگي بعد از زايمان حتي اگر 15 يا 20 دقيقه با هم وقت صرف كنيد و بر روي يكديگر تمركز كنيد، ميتواند تفاوت بزرگي در احساس نزديكي شما ايجاد كند.
درمان افسردگي پس از زايمان شدني است، اين را فراموش نكنيد
اگر علي رغم كمك به خود و حمايت خانواده، هنوز با افسردگي پس از زايمان دست و پنجه نرم مي كنيد، ممكن است شما به دنبال درمان حرفه اي توسط مشاور روانشناس باشيد.
درمان فردي يا مشاوره خانواگي
يك مشاور روانشناس خوب ميتواند به شما در برخورد موفقيت آميز با مسئوليتهاي مادري كمك زيادي كند. اگر شما در حال تجربه مشكلات زناشويي هستيد و يا در خانه احساس حمايت نمي كنيد، مشاوره خانوادگي ميتواند بسيار مفيد باشد.
گفتگو كنيد
ممكن است وسوسه شويد كه احساساتتان را براي خودتان نگه داريد. به خصوص اگر به طور طبيعي فردي درونگرا و محتاط باشيد. اما ممكن است صحبت كردن با كسي كه به او اعتماد داريد در درمان افسردگي بعد از زايمان مفيد باشد.
ممكن است متوجه شويد كه شما تنها نيستيد و ديگران مايل به گوش دادن هستند.
حالا وقت آن است كه با انزوا مبارزه كنيد
با احساساتتان در انزوا ماندن، مي تواند به شيوع انواع افسردگي دامن بزند. لازم نيست كه يك زندگي اجتماعي پيچيده داشته باشيد، اما سعي كنيد نزديكترين روابط خود را حفظ كنيد كه ميتواند به شما كمك كند درمان افسردگي بعد از زايمان را به آسان ترين شكل ممكن طي كنيد. اگر در يك گروه زنانه راحت هستيد، مي توانيد به يك گروه ديگر حمايت افسردگي يا گروه مخصوص مادران جديد هم بپيونديد. اگر شركت در فعاليت هاي گروهي كه قبلاَ برايتان لذت بخش بوده را متوقف كرده ايد، آنها را دوباره امتحان كنيد تا ببينيد آيا اين كمككننده است يا خير. حضور در يك گروه مي تواند به شما كمك كند تا روي چيزهاي ديگر تمركز كنيد و استرس را تسكين دهيد.
داروهاي ضد افسردگي يك راه ديگر براي درمان افسردگي بعد از زايمان شديد تر هستند
براي مواردي از افسردگي پس از زايمان، جايي كه توانايي شما براي عملكرد مناسب براي خود و يا نوزادتان در خطر است، داروهاي ضد افسردگي ميتوانند يك گزينه مناسب باشند. با اين حال، دارو بايد تحت نظارت روانپزشك مصرف شود. از نظر علمي دارو درماني ميتواند همراه با روان درماني، مؤثرتر هم باشد.
از چه داروهايي براي درمان افسردگي پس از زايمان استفاده كنم؟
مهاركننده هاي انتخابي بازجذب سروتونين يكي از اين دارو ها است. پاروكستين (Paxil)، فلوكستين (Prozac) و سرترالين (Zoloft) مهاركننده هاي انتخابي بازجذب سروتونين (SSRI) هستند. آنها رايج ترين داروهاي ضد افسردگي هستند.
اين داروها بر سروتونين، ماده شيميايي موجود در مغز تأثير مي گذارند و خلق و خو را تنظيم مي كند
آنها معمولاَ عوارض جانبي كمتري نسبت به ساير داروهاي ضد افسردگي دارند.
داروهاي ضد افسردگي آتيپيك
اين داروهاي ضد افسردگي جديد نيز چندين انتقال دهنده عصبي در مغز را هدف قرار مي دهند. دولوكستين (Cymbalta) و ونلافاكسين (Effexor) نمونه هايي از داروهاي ضد افسردگي آتيپي هستند.
داروهاي ضد افسردگي سه دوره اي و بازدارندههاي مونو آمين اكسيدي
اين داروهاي ضد افسردگي قديمي بر انتقال دهنده هاي عصبي در مغز تأثير مي گذارند. آنها معمولاَ عوارض جانبي ايجاد مي كنند و تجويز نمي شوند مگر اينكه همه گزينه هاي ديگر موثر نبوده باشند.
هورمون درماني
اگر سطح هورمون استروژن شما پايين بيايد ممكن است هورمون درماني گزينه اي مناسب براي درمان افسردگي پس از زايمان باشد. عوارض جانبي هورمون درماني ممكن است شامل موارد زير باشد:
- تغيير وزن
- درد پستان يا حساسيت سينه
- تهوع و استفراغ
هورمون درماني همچنين مي تواند خطر ابتلا به سرطان هاي خاص را افزايش دهد. در صورت شيردهي قبل از مصرف هرگونه دارو يا هورمون درماني، با پزشك خود صحبت كنيد. برخي از اين داروها از طريق شير مادر به كودك منتقل مي شود.
حالا وقت نتيجه گيري است
اگر بتوانيد با دقت موارد گفته شده در بالا را دنبال كنيد مي توانيد در درمان افسردگي پس از زايمان موفق باشيد و به زندگي خود بازگرديد. اما در بسياري موارد كمك گرفتن از يك مشاور روانشناس مي تواند كمك زيادي به شما كند. در صورت نياز مي توانيد از خدمات مشاوره روانشناسي آنلاين سايت ويكي روان استفاده نمائيد. براي اين كار تنها كافيست به بخش مشاوره آنلاين مراجعه كنيد و بعد از انتخاب مشاور مورد نظرتان جلسه مشخصي را رزور و تهيه نمائيد تا در زمان مقرر با مشاور خود جلسه آنلاين برگزار كنيد.